Verslag najaarskeuring 2023 – Amersfoort

Najaarskeuring Speurhonden afdeling Utrecht bij ’t Haartje Amersfoort

29 oktober 2023

De start van de wintertijd had als voordeel: dat de inschrijving gestart kon worden bij volledig daglicht en de gezichten van geleiders en de honden goed waren af te lezen. Voor de geleiders en de honden In één woord samen te vatten: ready.

De eerste in de rij om zich in te schrijven voor het basis certificaat Speuren was Arie de Jager met Max.  Na korte tijd kwamen zij blij naar buiten met het gewenste en zowaar ook getrokken nummer 1, wat later een voorteken bleek te zijn geweest.

Nadat alle deelnemers zich hadden ingeschreven werd het eerste onderdeel speuren afgewerkt op de zompige weilanden in Woudenberg. Alle geleiders en honden voltooiden de opdracht waarbij de honden zich met enige regelmaat moesten resetten vanwege de stevige wind die het geurspoor verstoorde.

Hierop aansluitend werden de onderdelen zoeken grote voorwerpen en vlakterevieren basis en B uitgevoerd bij het terrein bekend als de Paters in Leusden.

Het zoeken naar de grote voorwerpen verliep vlekkeloos tot Sarita Bakker met Gaia zich opstelde en Gaia zich spontaan op balbezit ging werpen op het nabijgelegen voetbalveld. Natuurlijk kwam zij snel terug na commando maar het examenonderdeel was grotendeels verloren.

Het volgende onderdeel vlakterevieren basis liet zien en horen dat de hond Diesel van geleider Wouter Woudenberg razendsnel het slachtoffer had gevonden.

Nadat alle deelnemers dit onderdeel hadden afgewerkt bleek dat Gaia bij het slachtoffer was weggelopen. Nadat de keurmeesters overlegd hadden konden Sarita en Gaia helaas niet verder.

Het vlakterevieren B bracht Rien Peters met Nova niet het succes waar zij naartoe hadden gewerkt. 

Onderwijl waren op de weilanden in Woudenberg Andre van Klooster met Teun en Robbert Ek met Balou bezig met Speuren A. Helaas nam de -overigens naar zeggen van de keurmeester goed speurende- Teun de verkeerde afslag en belandde daardoor te ver van het spoordeel. Bij de bekendmaking van de uitslag aan het einde van de dag bleek Robbert met Balou met lof geslaagd voor het speuren A.

De overgebleven onderdelen voor het basiscertificaat, sorteren, kleine voorwerpjes, toestellen en appèl, werden afgewerkt op het terrein van ’t Haartje in Amersfoort.

Gestart werd met het sorteren. Voor Marije Horsting met Max een teleurstelling. Max twijfelde niet en pakte resoluut het buisje van de sorteerplank maar helaas het verkeerd buisje.

Na alle inspanningen van de ochtend was het tijd de welverdiende rust- en lunchpauze. Geleiders, keurmeester en helpers sloten bij elkaar aan voor de gezellige lunch.

Na de lunch werd gestart met het zoeken naar kleine voorwerpjes. Het onderdeel werd door de honden met plezier afgewerkt waarbij Max van Marije zo enthousiast was dat hij voor het commando om te starten op weg ging maar weer snel terugkwam.

Aansluitend werden de toestellen door alle honden bedwongen en de voerbak met worsten genegeerd. Het tillen van de hond verliep voor alle teams zonder enig probleem.

De hond Mattie met geleider Mieke de Boer liet bij de toestellen maar 2 puntjes liggen en dit droeg mede bij aan een mooi certificaat met lof.

Het afsluitend appèl liet zien dat de keuringdeelnemers ook het laatste onderdeel beheersten.

Nadat de keurmeesters zich hadden terugtrokken kwamen zij na enige tijd terug met de einduitslag.

Terugkijkend was het een dag met mooie en spannende momenten waar de begeleiders en hond onlosmakelijk met elkaar verbonden waren in één missie: certificaat behalen.

Wij bedanken de keurmeesters Nathalie Wassen, Ben Schotman en Toon Rijken (stagiair), de helpers Elena Scholtens, Dorie Meijer en Elton van Rey, de vrijwilligers die deze keuringsdag mogelijk maakten en de toeschouwers voor de belangstelling voor deelnemende teams.

Foto’s: Marcel Tuin

Marc Hek